U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

0148 Grensvak I en grensvak A van het Korps Grensbewaking (Drents Archief)

Uw zoekacties: Grensvak I en grensvak A van het Korps Grensbewaking
0148 Grensvak I en grensvak A van het Korps Grensbewaking
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Op 15 april 1945 begon luitenant-kolonel J.E. van Dissel met de organisatie van Grensvak I. Het stafbureau werd gevestigd te Assen. Als bewakingsgebied van dit Grensvak I golden de provincies Groningen en Drenthe. Voor de bewaking hiervan beschikte de commandant over 6 compagnieën, te weten:
de Cie. Assen I gelegerd te Coevorden
de Cie. Assen II gelegerd te Stadskanaal
de Cie. Emmen gelegerd te Ter Apel
de Cie. Groningen I gelegerd te Scheemda
de Cie. Groningen II gelegerd te Delfzijl
de Cie. Winschoten gelegerd te Vlagtwedde.

Tevens ressorteerde onder het commando Assen het bewarings- en verblijfkamp "Strocartonfabriek Ons Belang" te Stadskanaal voor politieke delinquenten. Dit kamp werd opgericht op 7 mei 1945 en heeft bestaan tot 1 maart 1946. Op 2 maart 1946 werd dit kamp overgebracht naar Schoonloo, waar het nog bestaan heeft tot 29 mei 1946.

Zoals in het begin reeds werd vermeld was commandant lt.-kol. Van Dissel. Als naaste medewerker in de functie van hoofd personeel had hij majoor Zijl. Lt.-kol. Van Dissel heeft het commando gevoerd tot 2 maart 1946. Daarna werd majoor Prinsen ermee belast. Bij diens vertrek op 1 mei 1946 werd kapitein Van Dijk, de voormalige commandant van Cie. Groningen II, met het bevel belast.

Op 8 mei 1946 bij de reorganisatie werd Grensvak I veranderd in Vak A. De liquidatie had een aanvang genomen. De sterkte der compagnieën werd ingekrompen en de beste soldaten werden gehandhaafd. Op 8 november 1946 trad het afwikkelingsbureau in werking. De kapitein Van Dijk beëindigde zijn werkzaamheden op 16 december 1946, waarna onder QWA J. Outhuis de liquidatiewerkzaamheden werden voortgezet en beëindigd onder supervisie van de commandant der Koninklijke Marechaussee der V. Divisie.
Inventaris
01. Staf Grensvak I
01.02. Algemene correspondentie
32-45 Minuten van uitgaande brieven; 7 april - 29 december 1945
41 Nrs. 1801-2000
0148 Grensvak I en grensvak A van het Korps Grensbewaking
Inventaris
01. Staf Grensvak I
01.02. Algemene correspondentie

32-45 Minuten van uitgaande brieven; 7 april - 29 december 1945
41
Nrs. 1801-2000

Kenmerken

Datering:
1944-1948
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0148 Grensvak I en grensvak A van het Korps Grensbewaking
VERKORT:
NL-AsnDA, 0148