skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Archieven

2234 Archieven en collecties Brabants Actieverleden

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Kleine archieven en collecties over Brabants actieverleden zijn hier beschreven, zie onder het hoofdstuk Inventaris. Per archief of collectie is er meestal een inleiding aanwezig.
Inventaris
Collectie Anita Koster (Vrouwenbeweging 's-Hertogenbosch)
2234 Archieven en collecties Brabants Actieverleden
Inventaris
Collectie Anita Koster (Vrouwenbeweging 's-Hertogenbosch)
Dit archief is gevormd door Anita Koster in het kader van haar werk voor de Bossche Vrouwenbeweging. Koster was o.a. actief voor Brood en Rozen, het Bossche Vrouwenhuis, en Groen Links Den Bosch.

In de jaren ’70 nam de tweede feministische golf haar vlucht in Nederland, o.a. met het ontstaan van de Dolle Mina-beweging in 1970. In ’s-Hertogenbosch ontstonden, naast Dolle Mina, verschillende andere initiatieven. In 1972 gingen vrouwenpraatgroepen van start Den Bosch, gevolgd door de oprichting van vrouwengroep Brood en Rozen in 1975. Deze groep organiseerde allerlei activiteiten omtrent vrouwenemancipatie. Vanwege een toenemend aantal deelneemsters werd in 1977 het Bossche Vrouwenhuis opgericht, waar ruimte was voor allerlei activiteiten en ontmoetingen. Het Vrouwenhuis bevond zich aanvankelijk aan het Stationsplein en moest begin jaren ‘80 wijken naar de Hinthamerstraat. Het pand aan het Stationsplein werd gesloopt voor de ontwikkeling van kantoren.
Deze collectie bestaat uit verschillende soorten documenten die betrekking hebben op het werk van Koster en de Bossche Vrouwenbeweging in het algemeen. Hierdoor zijn er stukken te vinden van de Stichting het Bossche Vrouwenhuis, Brood en Rozen, maar ook uitgaven van het tijdschrift Lisa van Groen Links. Daarnaast bevat de collectie lossen uitgaven en stukken omtrent vrouwenemancipatie tijdens de tweede feministische golf in Nederland. Gedurende de jaren ’80 veranderden de activiteiten van het Vrouwenhuis en van Brood en Rozen. Begin jaren ’90 sloot het Vrouwenhuis.
De collectie is in 2022 door Anita Koster geschonken aan het BHIC, t.b.v. het archiveren van de collectie en om deze beschikbaar te stellen aan het publiek.
Bij de inventarisatie van het archief is de originele structuur gewijzigd. Bij overhandiging van de collectie was er al enig onderscheid tussen stukken die betrekking hadden op Brood en Rozen, en stukken die betrekking hadden op het Bossche Vrouwenhuis. Daarnaast waren er, naast losse stukken, mapjes die betrekking hadden op specifieke groepen of evenementen. Deze structuur is zo veel mogelijk aangehouden. Binnen de bestaande mappen bevonden stukken zich soms op willekeurige volgorde; dit is aangepast bij het inventariseren. Er bevonden zich ook losse stukken in de collectie, die bij inventarisatie bij passende rubrieken zijn ondergebracht. Tenslotte bevat de collectie ook veel documentatie, zoals boekjes en tijdschriften die zijn verzameld in het kader van het werk van de Bossche Vrouwenbeweging. De documentatie in het kader van Brood en Rozen is ondergebracht bij de rubriek Brood en Rozen; de overige documentatie heeft een aparte rubriek toegewezen gekregen.
Voor het schrijven van deze inleiding zijn de volgende verhalen geraadpleegd op de BHIC-website:

- Anita Koster en Nel Willekens, 'Brood en Rozen'.
- Anita Koster, ‘Rebellerende vrouwen: de tweede feministische golf in Brabant, 1970-1990’.
- Lia van der Heijden en Anita Koster, 'Het Bossche Vrouwenhuis'.


Zie ook: BHIC, 'Rebellerende vrouwen'.
Aanvraaginstructie en Scannen op verzoek

Voor meer informatie over onze scannen op verzoekfunctie, zie: https://www.bhic.nl/onderzoeken/hulp-bij-onderzoek/scannen-op-verzoek
Citeren
Verwijzing naar archiefstukken uit dit archief geschiedt door:
- Volledig: Brabants Historisch Informatie Centrum, toegangsnummer 2234, Archieven en collecties Brabants actieverleden, inv.nr. …
- Verkort: BHIC, 2234 Brabants Actieverleden, inv.nr. …

Kenmerken

Vindplaats origineel:
BHIC 's-Hertogenbosch
Categorie: