Uw zoekacties: Vacantie, 1942

Vacantie, 1942 ( Fries Film en Audio Archief )

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1942
Titel:
Vacantie
Samenvatting inhoud:
Twee jonge mannen uit Friesland gaan op vakantie naar Beekbergen in de zomer van 1942. Hier verblijven ze in een pension en maken verschillende uitstapjes.
Iemand pakt een koffer met kleding in. Op de koffer zit een adreslabel, aan Pension Huizinga, Kerkweg 20, Beekbergen.
Met de trein gaan de mannen naar hun vakantiebestemming.
Het exterieur van pension Huizinga, een van de mannen stapt naar buiten.
Een fietstocht door een natuurgebied. Op het terras van herberg De Woeste Hoeve wordt de landkaart bestudeerd. Op de kaart is een route uitgetekend. De tocht gaat weer verder. Ze bezoeken een waterval.
"Kersen! Zo uit de Betuwe", de blonde man wordt gefilmd als hij met een pont naar de overkant gaat om kersen te kopen. Via een trap loopt hij naar de kersenboomgaard. Enkele beelden van de boomgaard en de medewerkers en bezoekers. De man koopt kersen en proeft er een paar. Met de kersen gaan ze weer terug met de veerpont.
Een brede weg met een fietspad ernaast. De blonde man ligt in de berm bij de fiets te slapen. Het voorwiel met een Fries vlaggetje erop, op de achtergrond rijdt een bus langs.
In de tuin van het pension zit een van de mannen te lezen en kersen te eten. De pitten spuugt hij op de grond.
Een fietstocht richting het Uddelermeer, is te lezen op een paddenstoel (wegwijzer). Bij het meer gaan de heren picknicken.
In een ligstoel in de voortuin van het pension, de camera is op de straat gericht. Verderop in de tuin zitten een man en een meisje. Het meisje speelt met een bal. Verschillende dieren, een jonge kat, een kip en een klein hondje. Een van de mannen is kaarten aan het schrijven en doet ze op de post. Een man voert een paard, het meisje plukt kersen. Een oudere man is groenafval aan het verbranden.
Een van de mannen is zich aan het scheren. In de spiegel is te zien dat de ander staat te filmen. Een van de heren is aan het zonnen in de tuin.
Ze gaan weer op pad. In de berm bestuderen ze de routekaart.
Vervolg samenvatting inhoud:
Een wandeling over de Veluwe, mogelijk in de buurt van Radio Kootwijk. Het is zonnig, een van de mannen zet een zonnebril op.
De poort van Ouwehands Dierenpark en opname's van verschillende dieren.
Een krantenbericht over welke tabaks- en voedselbonnen volgende week gelden. Een van de mannen gaat een winkel binnen en koopt iets. Vervolgens is de ander te zien als hij in de berm zit te roken.
Met de volle bus (M-62274) naar Arnhem. In de stad staat een van de mannen kersen te eten bij een etalage.
De heren hebben lekkere trek en bezoeken, tevergeefs, twee banketbakkers. Uiteindelijk slagen ze bij de kruidenier en kopen ze een zak koekjes.
Weer terug bij pension Huizinga waar een van de mannen uit het luikje in de voordeur hangt. Het meisje houdt een kat vast. Even later zit ze met een kitten in een stoel.
Wandelen over een pad met de naam Engeland. Een van de mannen kam t zijn haar tijdens het lopen.
Ze kopen een kaartje voor het zwembad, het Boschbad. Beelden van het zwambadterrein. Mensen springen van de duikplank en gaan van de glijbaan. Voor kinderen is er een ondiep gedeelte. Ze praten met twee jonge vrouwen.
Een restaurant met terras. Een kok maakt poffertjes. Ze worden geserveerd door een kelner.
Fietsen richting Imbosch. Met de fiets aan de hand een heuvel op. Een verbodsbord bij een oefenterrein van het Duitse leger. Een van de mannen wuift de waarschuwing weg. Eten in de berm en beelden van de omgeving. De blonde man leeft zich uit in een speeltuin.
Het regent en waait in Beekbergen. Een man en het meisje komen aanrennen met paraplu's.
Een van de mannen fietst door het bos met een ouder echtpaar op een tandem. Beide fietsen hebben een Fries vlaggetje.
Een locomotief komt aan op het station in Leeuwarden. Mensen stappen uit de trein.
Bronformaat:
Smalfilm
Kleur:
Zwart-wit
Geluid:
Nee
Duur:
17:47 minuten
Thema trefwoorden: