Uw zoekacties: Collectie G.H. Morsink, 1811-1961

0044 Collectie G.H. Morsink, 1811-1961 ( Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers )

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de datering, omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere. Als de datering jaartallen tussen haakjes bevat, betekent dat dat er zich stukken in het archief bevinden die buiten de datering van het 'archiefblok' vallen.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
G.H. Morsink
0044 Collectie G.H. Morsink, 1811-1961
Inleiding
G.H. Morsink
De zogeheten collectie Morsink is samengesteld door Gerardus Hendrikus Morsink, ambtenaar ter secretarie van de voormalige gemeente Hengelo (Gld.). Morsink, geboren op 30 augustus 1895 te Losser, werd in 1920 aangesteld als 1e ambtenaar ter secretarie in Hengelo. In de jaren 1917-1920 werkte hij in de gemeenten Losser, Denekamp en Zutphen. Te Hengelo klom Morsink onder de burgemeesters Reynst (overleden 1936) en Van Hoogstraten (1937-1956) op tot een prominent ambtenaar met veel competenties. In september 1944 dook hij net als zijn collega's onder omdat hij zich niet langer kon verenigen met door de Duitse bezetter van het personeel verlangde medewerking bij het werven van arbeidskrachten. Daags na de bevrijding van Hengelo (2 april 1945) was Morsink weer op zijn post. Hij was vanaf 1955 voorzitter van de marktvereniging in Hengelo, hij was waarnemend gemeentesecretaris, controleur van de verordeningen vermakelijkheidsbelasting, controleur van het marktwezen, ambtenaar belast met het toezicht op de bioscoopwet en ambtenaar belast met de bevolkingsadministratie. Na de komst van burgemeester Mackay in 1956 en gemeentesecretaris Bolt in 1957 werd de invloed die Morsink deed gelden op het gemeentelijke taakveld ingeperkt. Wegens het bereiken van de 65-jarige leeftijd werd Morsink per 1 september 1960 ontslag verleend.
De collectie

Kenmerken

Datering:
1811-1961
Auteur:
W. Hermans
Toegang:
Inventaris
Gemeente:
Bronckhorst
Omvang:
9,25
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
Information obtained from our archives can not be used without crediting the source and our archive must be mentioned at least once in full without abbreviations.
VOLLEDIG/Full:
Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Doetinchem. Toegang 0044 Collectie G.H. Morsink, 1811-1961
VERKORT/Thereafter:
NL-DtcSARA 0044
Archiefvormer(s):