Uw zoekacties: Wat blijft is het verhaal. Mevr. T. Mulder, 1999
Wat blijft is het verhaal. Mevr. T. Mulder, 1999 ( Fries Film en Audio Archief )
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1999
Titel:
Wat blijft is het verhaal. Mevr. T. Mulder
Maker:
Fries Verzetsmuseum
Opdrachtgever:
Fries Verzetsmuseum
Samenvatting inhoud:
Mevrouw T. (Tiny) Mulder vertelt voor een schoolklas over de Tweede Wereldoorlog, aan de hand van het thema: Kiezen en delen.
Kiezen in de oorlog was lastig: blijf je bij gevaar zitten of ga je vluchten? En ben je bereid te delen als er weinig voedsel is?
Aan het begin van de oorlog was er niets te kiezen: Nederland werd bezet en de Duitsers maakten de dienst uit. Metalen voorwerpen, later ook fietsen, schepen en treinen werden in beslag genomen en gebruikt voor de wapenindustrie.
Ambtenaren moesten hun afkomst invullen op een formulier, daarna werden joodse mensen ontslagen. Alle joodse kinderen in Leeuwarden werden verplicht naar één joodse school te gaan, bij de Grote Kerk. Het was de bedoeling dat ze naar een werkkamp zouden gaan; eerst naar Westerbork, daarna naar Polen. Joden mochten geen winkel meer hebben, in het openbaar was het dragen van een jodenster verplicht.
Nederlanders kwamen tot het besef dat de maatregelen racistisch waren. Het verzet ging joodse mensen waarschuwen als er gevaar dreigde. Tiny werd gevraagd om mee te helpen zoeken naar onderduikadressen. Maar het opnemen van onderduikers was gevaarlijk voor gastgezinnen; bij ontdekking werden ook zij getransporteerd naar een kamp en ze verloren hun huis en inboedel. Geen gemakkelijke keuze dus…. Haar ouders in Drachten besloten wel een joods meisje op te nemen, Evelijn, kind van ouders met een winkel in Den Haag. Evelijn werd apart van haar ouders ondergebracht. Ze mochten niet elkaars onderduikadres weten. Evelijn is 2 jaar in Drachten gebleven en later herrenigd met haar ouders. Ze waren vervreemd van elkaar, veel familie had de oorlog niet overleefd.
Ook mannen van 18-40 jaar gingen onderduiken toen zij opgeroepen werden om in Duitse fabrieken te gaan werken.
Vervolg samenvatting inhoud:
Sommige politieagenten doken ook onder en hielpen vaak het verzet. Een andere groep die onderdak nodig had was de bemanning van Amerikaanse en Engelse bommenwerpers die neergeschoten waren door Duitse vliegers. Ze kwamen aan parachutes naar beneden en verstopten zich snel, meestal bij boeren. Voor boeren was dat een moeilijke keuze; op helpen van de vijand stond de doodstraf. Daarom was men zeer voorzichtig.
Er was een groot tekort aan voedsel, kleding, zeep en brandstof. Voor de onderduikers waren extra bonnen nodig, daarvoor werden distributiekantoren beroofd. Boeren werden benaderd om voedsel te geven voor hongerige evacués uit het zuiden.
Aan het begin van de oorlog telde Friesland ca. 300.000 inwoners, op het einde van de oorlog ca. 400.000. Mensen in Friesland moesten een keuze maken of ze voedsel en hun huis wilden delen. In de praktijk raakte je daaraan gewend. Veel mensen uit het verzet verloren hun leven in de oorlog.
Waarom vertelt Tiny haar verhaal? Ze roept op om te gaan stemmen bij verkiezingen voor gemeente, provincie en de Tweede Kamer om zo een dictatuur te voorkomen. Besef ook dat discriminatie klein begint maar alleen maar erger wordt. En wees je bewust van racisme; elk mens is evenveel waard, ook vluchtelingen.
Bronformaat:
Video
Kleur:
Kleur
Geluid:
Ja
Duur:
28 minuten
Collectie:
Fries Verzetsmuseum