5734 Verzameling W.P. de Vrieze, 1745-2023 ( Zeeuws Archief )

5734
Verzameling W.P. de Vrieze, 1745-2023
Inleiding
Willem Pieter de Vrieze (1937-2023) werd geboren op de boerderij aan de Luchtenburgseweg in Haamstede, sinds 1887 in het bezit van de familie. Wim was voorbestemd om zijn vader op te volgen als landbouwer. De belangstelling voor geschiedenis ontwaakte in zijn schooljaren, eerst op de lagere school van Haamstede, daarna op de Hogere Burgerschool in Zierikzee. In 1956 was Wim naar de Landbouwschool in Goes gegaan. Daarna kreeg hij de gelegenheid deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma naar de Verenigde Staten van Amerika.
Wim werd boer en was daarin succesvol. Vooral de omgang met tractoren en machines boeide hem. Toch lag zijn hart ergens anders. Wim begon met het opbouwen van een enorme kennis van de Westhoek van het eiland. Al snel kwam Wim in het bestuur van de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland. Ook was Wim lid en vervolgens voorzitter van de Commissie Jaarboek die ieder jaar de Kroniek van het land van de zeemeermin uitbrengt. Geschiedenis en landbouw gingen samen in zijn bestuurlijke activiteiten voor het Landbouwmuseum in Dreischor.
Wim bracht foto’s, boeken en documentatiemateriaal bijeen over de Schouwse Westhoek. Dat alles nodigde uit tot publiceren, eerst in de regionale Zierikzeesche Nieuwsbode, later in boekvorm. In 1971 verscheen het fotoboek ‘Schouwen, zoals het was …’, dat Wim samenstelde met dokter J.L. Braber. Op zijn naam stond ook ’29 verhalen uit de historie van Schouwens Westhoek’. In deze en andere boeken en artikelen haalde hij elementen uit het verleden naar voren. Hij kon er ook in kwijt een deel van de talrijke anecdotes die hij in de loop van de jaren verzamelde of waarvan hij zelf deelgenoot was. Wanneer hij die vertelde, was Wim op z’n best want ze waren doorspekt met humor. Het ging over in verhalen in dialect en in interesse in de streekdracht en oude rijtuigen. Dat in Zierikzee en Haamstede gedenkstenen werden aangebracht met de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog is Wims verdienste.
Toen Wim zijn boerderij van de hand deed, kwam er meer tijd om te gaan reizen. Het voerde hem naar alle werelddelen. Steevast bracht hij een autonummerplaat mee waarvan hij een indrukwekkende collectie had. Bij zijn activiteiten werd hij trouw terzijde gestaan door zijn tweede echtgenote Ana Maria de Cunha Rosa, afkomstig uit Portugal.
Na zijn overlijden werd de door hem bijeengebrachte verzameling overgedragen aan het Zeeuws Archief, locatie Zierikzee, iets dat hij ook zelf had gewild. Wims dochter Carolien verzorgde de overdracht en heeft zich beijverd om op de achterzijde van talrijke foto’s de namen te noteren voor zover haar vader dat al niet had gedaan. In de verzameling was nauwelijks enige structuur aanwezig. Daarom werden de stukken zoveel mogelijk onderwerpsgewijze bij elkaar gebracht en geplaatst in een logische volgorde. De omvang bedraagt 4,60 meter.
laatste wijziging 21-03-2025
191 beschreven archiefstukken
118 gedigitaliseerd
totaal 118 bestanden
Inventaris
laatste wijziging 21-03-2025
191 beschreven archiefstukken
118 gedigitaliseerd
totaal 118 bestanden
Kenmerken
Datering:
1745-2023
Vestigingsplaats:
Burgh-Haamstede
Openbaarheid:
Geen beperkingen
Toegankelijk:
Inventaris
Jaar bewerking:
2023
Inzage:
Studiezaal, in origineel
Raadpleegvestiging:
Zierikzee, Laan van St. Hilaire
Collectie:
Gemeente Schouwen-Duiveland
Categorie:
laatste wijziging 21-03-2025
191 beschreven archiefstukken
118 gedigitaliseerd
totaal 118 bestanden