Uw zoekacties: Nadere toegang - Mobilisatie Grebbelinie, 1939
Mobilisatie Grebbelinie, 1939 ( Fries Film en Audio Archief )
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1939
Titel:
Mobilisatie Grebbelinie
Maker:
I.S. de Jong (Joure)
Samenvatting inhoud:
Het dagelijkse leven van gemobiliseerde militairen in Leersum bij de Grebbelinie.
Een weg met elektriciteitsmasten. Een groep soldaten met een vlag, vier banen, IV en een 8 of B. Een legervoertuig. Een groot wit huis met luiken voor de ramen, mogelijk een hotel. Buiten is terras met wit tuinmeubilair. Een kruispunt met telefoonpalen. Het terras bij Hotel Darthuizen. Een groep van vier soldaten met elkaar in gesprek. Een van hen doet alsof hij aan het filmen is. De ingang van landgoed Lombok. Straatbeelden met huizen, winkels, inwoners en militairen.
Een groot wit huis met Dolce far Niente en Pantarei op de gevel. Soldaten zitten in de serre. Kort een vrouw in de voortuin van Bureau I. Soldaten en inwoners bij de ingang van een café. Verschillende soldaten verlaten een gebouw. Onderonsjes tussen inwoners en militairen. Een reeks opnames worden herhaald. Soldaten fietsen langs de camera. Een vrouw verlaat de slagerij. Een militair en een vrouw lopen gearmd.
Een boerderij met een kippenren. Een vrouw met een bloemetjesschort komt naar buiten. Een man loopt met een hond over de oprit. Donkere binnenopnames van militairen die onder andere typwerkzaamheden uitvoeren in wat een postkamer lijkt te zijn. Een ander schenkt thee of koffie in.
Iemand wast een auto met kenteken B-9615, deze staat op naam van Siemen de Jong uit Balk. Militairen voeren werkzaamheden uit op een binnenplaats. Weer beelden van de auto die wordt gewassen. Een opname binnen, mogelijk een opslag. In het midden staat een kachel met een pijp.
Een soldaat fietst weg. Een korte opname van een bouwwerk, mogelijk waren de heren hier mee bezig. Soldaten zijn aan het koken. Een van de mannen bezoekt Bureau 3.
De soldaten marcheren in optocht achter een drummer aan. Het volgen van instructies gaat nog niet helemaal soepel. De mannen hangen rond op straat, een van hen draagt een zonnebril. De mannen laten blikken met hengsel vullen met eten. Met gevulde blikken lopen ze in een rij langs de camera.
Vervolg samenvatting inhoud:
Het station in Maarsbergen en de omgeving van het spoor. Soldaten en een militair voertuig steken de spoorweg over. Tussen de bomen langs de weg staan stapels pallets. Een man fietst een verboden inrit in. Op het terrein staat een loods, mogelijk zelfgebouwd. Twee soldaten zitten voorop een vrachtwagen. Het lijkt alsof er een bunker of schuilkelder wordt gemaakt. Twee mannen scheppen een kruiwagen vol zand, een derde brengt het weg. Mannen stappen uit de bunker. Beelden van de werkzaamheden op het terrein. Een overzicht van het terrein.
Opslagplaatsen voor hooi, ernaast scharrelen kippen. Een soldaat en een boerin staan bij de boerderij met melkbussen en kippen. Een man op klompen zet de volle melkbussen in een schuur. Soldaten verlaten de boerderij met eten. Een van hen doet een handstand. De boer loopt met een grote stier over het erf. De militairen kijken op veilige afstand toe. Iemand van hogere rang loopt langs de melkbussen.
Terug op het terrein waar de mannen aan het werk zijn. Er worden loopgraven aangelegd. Een voortuin met oude planken.

Maker I.S. de Jong was reserve kapitein.
Bronformaat:
Smalfilm
Kleur:
Zwart-wit
Geluid:
Nee
Duur:
13:39 minuten
Collectie:
Histoaryske Kommisje ‘De Easterwierrumer Freonerûnte’
Intakecode:
090220-KUR
Thema trefwoorden: