2350 Wit-In 't Veld, C. de, als voorzitter van het bestuur van de Werkplaats tot Herstel van Antiek Textiel te Haarlem ( Noord-Hollands Archief )

2350
Wit-In 't Veld, C. de, als voorzitter van het bestuur van de Werkplaats tot Herstel van Antiek Textiel te Haarlem
Inleiding
Het archief van mevr. C. de Wit-In 't Veld betreft haar werkzame periode in de functie van voorzitter van het bestuur van de Werkplaats tot Herstel van Antiek Textiel (HAT) van 1988 tot 1997.
Deze werkplaats werd in 1940 opgericht naar aanleiding van een noodzakelijk uit te voeren restauratie van het 17de eeuwse wandtapijt 'De val van Damiate', welke in het stadhuis van Haarlem hing. Het gemeentebestuur besloot een restauratieatelier in te richten in het Frans Halsmuseum om daar de schade aan het tapijt te herstellen. Deze werkplaats kreeg in 1951 de status van Gemeentelijke Sociale Werkplaats en maakte vooral in de jaren vijftig een bloeiperiode mee, waarin gewerkt werd aan wandtapijten van diverse gemeenten en daarmee aan ongeveer zestig mensen een dagtaak bood.
Met name de opdracht van de provincie Zeeland om de 16de eeuwse zeven Statentapijten van Zeeland, de zogenaamde zeeslagenserie, bij het HAT te laten restaureren getuigde van het feit dat het restauratieatelier vanaf 1940 een ontwikkeling van pioniersarbeid naar professioneel restauratiewerk had doorgemaakt. Het werkterrein breidde zich in de loop van de jaren uit met opdrachten van musea en particulieren waarbij het accent verlegd werd van restauratie naar conservering van (kunst)historische belangrijke 'textilia'.
Vanwege bestuurstechnische en economische invloeden heeft de werkplaats nadien weer verschillende organisatorische veranderingen ondergaan. In 1955 krijgt het de vorm van een stichting en in 1975 krijgt de stichting een relatie met het Werkvoorzieningschap Zuid-Kennemerland (WZK). Deze relatie wordt geformaliseerd in de Regeling Rechtsbetrekkingen zodat het HAT als sociale werkplaats in het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening (W.S.W) kan functioneren. In de jaren negentig wordt besloten, vanwege de complexe structuur van het WZK en de aard van het samenwerkingsniveau tussen het WZK en het HAT, een vereenvoudiging van de bestuursstructuur door te voeren. Leden van het dagelijks bestuur van het WZK gaan vanaf 1997 het nieuwe HAT-bestuur vormen en het bestaande HAT-bestuur wordt als adviescommissie benoemd. Omdat het HAT onderdeel uitmaakt van Paswerk Bedrijven welke een afdeling is van het WZK, wordt in 2001 de naam veranderd in Paswerk Textielrestauratie. Deze naam wordt vanwege het economisch slechte tij waarin Paswerk Bedrijven komt te verkeren niet lang gevoerd. In 2005 wordt het bedrijf een BV en gaat het verder onder de naam ICAT wat staat voor Independent Conservering Atelier Textiel.
Met deze verandering houdt de Stichting Werkplaats tot Herstel van Antiek Textiel na 65 jaar op te bestaan.
Omdat mevr. C. de Wit-In 't Veld de archiefvormer is van dit archief geven de documenten niet een compleet overzicht van het HAT, maar beslaan voornamelijk de periode waarin zij als voorzitter van het bestuur werkzaam was.
laatste wijziging 12-03-2025
50 beschreven archiefstukken
Plaatsingslijst
laatste wijziging 12-03-2025
50 beschreven archiefstukken
Kenmerken
Datering:
1988-1997
Omvang in meters:
0,25
Periode documenten:
(1978) 1988-1997 (2005)
Openbaarheid:
openbaar
Raadpleegmogelijkheid:
Haarlem, Jansstraat, raadpleging mogelijk binnen 30 minuten
Gebruiksinformatie:
Plaatsingslijst nrs. 1-50.
Gemeente:
Haarlem
laatste wijziging 12-03-2025
50 beschreven archiefstukken