Uw zoekacties: Bedrijfsfilm/Vakantiefilm, 1941-1945

Bedrijfsfilm/Vakantiefilm, 1941-1945 ( Fries Film en Audio Archief )

beacon
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1941-1945
Titel:
Bedrijfsfilm/Vakantiefilm
Maker:
Piet Wagter
Samenvatting inhoud:
De film opent met een overzicht van kassen, zowel buiten als binnen, met diverse bloemen. Daarna komt bloemenmagazijn "Flora" in Sneek in beeld. Uit een vrachtwagen ervoor, waarop "Aalsmeer" staat, laadt de familie Wagter de bloemen uit. Binnen komen de bloemen uit papier. De etalage wordt getoond, het magazijn gaat open en het verkeer in Sneek komt op gang. Wagter sr. (de vader van de filmer) is bezig met een boeket als de film overgaat naar het boeket van een trouwplechtigheid.
Vervolgens een poster van het oorlogsmonument. Mensen lopen de begraafplaats op en leggen kransen. Stilstaan bij de steen van Jan Dijkstra (overleden 9 april 1945), even later het eenvoudige kruis voor K. Mathews, squadron leader. Een lint zegt "zij lieten hun leven voor..." en daaronder "Bloemenmagazijn Flora - Grootzand". Bij de officiële herdenking is er een toespraak vanaf het balkon van restaurant "Onder de Linden" en mensen zijn stil. Op het monument staat, boven de bloemen, "It sied fan juster is de frucht fan moarn".
Het tweede deel is de vakantie, aan de hand van diverse tussentitels. Het begint met "Vacantie : per fiets Augustus 1941", "Beginpunt Sneek", "Van Heerenveen per trein naar Zwolle". De vakantiegangers gaan per trein van Heerenveen naar Zwolle, waar ze het pontje nemen. Ze reizen door Elburg, naar het huis van de Rudolphstichting. Telkens opnames van het landschap of de familie die in het gras picknickt. Ze komen door Oud-Leusden, de piramide van Austerlitz, Zeist en Amersfoort. Tijdens een bui kunnen ze schuilen. Van Amersfoort zie je de stadspoort en de binnenstad. Verder naar Arnhem, Nijmegen, de Heilige Landstichting (een soort koepelkerk), Beek en Berg en Dal. Je ziet een fraai landhuis, een heuvellandschap en een tram naar "Hunzepark". Van de omgeving wordt een ruïne getoond en uitzicht op de brug over de Waal. De reis voert zonder fiets naar Utrecht. De terugtocht is gefilmd vanuit de auto. Tot slot zicht op omgeving van de Goudsberg.
Bronformaat:
Smalfilm
Kleur:
Zwart-wit
Geluid:
Nee
Duur:
37 minuten
Intakecode:
110110-ZOE